Διακόσμηση σε μαξιλάρια με στένσιλ

Ήθελα από καιρό να φτιάξω μαξιλάρια για το σαλόνι που να έχουν επάνω κάποια φράση με ιδιαίτερο νόημα για μένα αλλά να βάζει και τους καλεσμένους μου σε σκέψη. Κάτι τέτοιο δεν θα το έβρισκα στην τοπική αγορά και η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να έφερε την προσωπική μου σφραγίδα. Βρήκα λοιπόν οικονομικά μονόχρωμα μαξιλάρια (περίπου 3€ το ένα) και αποφάσισα να γράψω επάνω με χρώμα για ύφασμα. Δυστυχώς στην καλλιγραφία παίρνω κάτω από τη βάση και το αποτέλεσμα θύμιζε μάλλον ορνιθοσκαλίσματα. Για το λόγο αυτό "δανείστηκα" μια καλλιγραφική γραμματοσειρά του word και χρησιμοποίησα έναν εύκολο τρόπο να την αποτυπώσω στο μαξιλάρι!
 
Έφτιαξα δύο μαξιλάρια. Το ένα κοσμεί μια φράση που λέει ο Yoda στον Πόλεμο των Άστρων. "Do or do not. There is no try." Αν και από το σχολείο μας έλεγαν ότι η προσπάθεια μετράει, τελικά ίσως αυτή η φράση να κρύβει έναν ενδόμυχο αρνητισμό. Το "Θα προσπαθήσω" δεν είναι ίδιο με το "Θα το κάνω". Νομίζω πως το δεύτερο υποδηλώνει τη δέσμευση στο στόχο ενώ το πρώτο την αποδοχή της αποτυχίας...
Master Yoda

Το δεύτερο μαξιλάρι έχει θέμα την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Υπάρχουν φιγούρες από ήρωες του μυθιστορήματος καθώς και η φράση "We're all mad here" (τη λέει ο γάτος Τσέσαϊρ στην Αλίκη). Μ'αρέσει αυτή η πρόταση, μου θυμίζει σκηνές από οικογενειακές συγκεντρώσεις.
 
 Θα χρειαστώ:
 για το μαξιλάρι
- χρώμα για ύφασμα
-πινέλο
- ένα σφουγγαράκι

στένσιλ με φράσεις
Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας στένσιλ εδώ.
 
 
Γράφω το κείμενό μου στο word.
Για το πρώτο κείμενο χρησιμοποίησα γραμματοσειρά Lucinda Handwriting και μέγεθος 135. Για το δεύτερο Berlin Sans FB και μέγεθος 180. Κάπως τεράστιο θα μου πείτε. Όμως έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλο για τις διαστάσεις του μαξιλαριού (37x37εκ.)

 
Εδώ είναι οι σελίδες εκτυπωμένες σε Α4 για να υπολογίσετε το μέγεθος.
 
Κόβω τα στένσιλ.
Κόβω το περίγραμμα από κάθε γράμμα και σημείο στίξης. Προσέχω να μην πετάξω τα κομματάκια που βρίσκονται στο e, d, o γιατί θα τα χρειαστώ. 


Υπολογίζω πού θα αποτυπωθεί η κάθε λέξη και στη συνέχεια ψεκάζω με επανατοποθετούμενη κόλλα την πίσω πλευρά των στένσιλ. Η κόλλα αυτή επιτρέπει στο χαρτί να ξεκολλήσει και να μπει σε νέα θέση χωρίς να αφήνει υπολείμματα στο ύφασμα.
 
 
Προσοχή! Κολλάω τα εσωτερικά κομματάκια
από τα γράμματα που προανέφερα.
 
Βάφω το ύφασμα.
Βάζω ένα πρόχειρο χαρτόνι εσωτερικά για να μην βάψει και η πίσω πλευρά της θήκης.
Με ένα πινέλο βάζω χρώμα για ύφασμα σε ένα σφουγγαράκι και ταμπονάρω. Υπάρχουν κάποια επαγγελματικά σφουγγαράκια για αυτή τη δουλειά. Εγώ πήρα ένα σφουγγαράκι make up.
Όταν τελειώσω το βάψιμο, τραβάω προσεχτικά τα στένσιλ και αφήνω το ύφασμα να στεγνώσει. Συνήθως απαιτούνται κάποιες ώρες (συμβουλευτείτε τις οδηγίες του προϊόντος).
 
Σιδερώνω τη θήκη (μετά από 24 ώρες για τη δική μου βαφή) και τη γεμίζω. Έτοιμο το μαξιλαράκι!
 
 
Μαξιλάρι  - Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
Για το δεύτερο μαξιλάρι εκτός από στένσιλ, χρησιμοποίησα και σιδερότυπο για να συνοδεύσω τη φράση. (Το αγόρασα σε κατάστημα με αναλώσιμα για εκτυπωτές.) Βρήκα κάποιους από τους κεντρικούς ήρωες και αντικείμενα από την ιστορία της Αλίκης στα παρακάτω sites:
 
 
 

 
 
Το σιδερότυπο έχει μια όψη με τετραγωνάκια και μια κενή. Εκτυπώνετε τις φιγούρες στην κενή όψη (επιλέξτε Mirror στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή) και τις κόβετε.
 
Στην επόμενη φωτογραφία έχω τοποθετήσει όλα τα στοιχεία στη θήκη (37x37 εκ.) Κολλάω προσωρινά τα στένσιλ με την επανατοποθετούμενη κόλλα και αρχίζω να βάφω όπως και στο προηγούμενο μαξιλάρι.
 
 
Όσον αφορά στις φιγούρες, τις σιδερώνω (με την εικόνα να ακουμπάει στο ύφασμα). Τηρώ τις οδηγίες της συσκευασίας ευλαβικά. Εγώ τις παρέβην με αποτέλεσμα σχεδόν να εξατμίσω το λαγό!
 
λεπτομέρεια από τις φιγούρες
 
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
We're all mad here, aren't we?

 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...