Ξεζούμισέ το ή αλλιώς πώς αποξηραίνω φέτες πορτοκαλιού


 
 
 
Θέλω να εξετάζω από κοντά τα πράγματα που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα. Να ξέρω πραγματικά τι είναι αυτό που δεν μου ταιριάζει. Μετά λοιπόν από την "Ωδή στη νεκρή ανθοδέσμη" και τα αποξηραμένα εν γένει, θεώρησα σωστό να εστιάσω λίγο καλύτερα στο θέμα "αποξήρανση"! Για το λόγο αυτό ετοίμασα το παρακάτω εύκολο και απλοϊκό tutorial για να εντοπίσω ιδίοις όμμασι την αιτία της αντιπάθειάς μου προς το μαγικό κόσμο των φρούτων που πάσχουν από αφυδάτωση... και που έπαψαν να είναι βρώσιμα....
 
Τι χρειάζομαι για το φοβερό μου εγχείρημα:
- πορτοκάλια/ λεμόνια
- χαρτί κουζίνας
- αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
- μια σχάρα ή ένα ταψί
- ένα φούρνο!
  και ...υπεμονήηηηη!

Τι κάνω λοιπόν;
  • Διαλέγω τα πορτοκάλια ή λεμόνια που θα χρησιμοποιήσω και τα πλένω. Δεν θα 'θελα να ψήσω στο φούρνο μου κάτι που δεν ανήκει εκεί, αν με εννοείς.
 

Ζουμερές φετούλες!!! (Κλασικά από τη Λακωνία!)
  • Κόβω φέτες πάχους 8χιλ - 1εκ. Όσο μεγαλύτερο το πάχος, τόσο δυσκολότερα αποβάλλουν τα υγρά τους στο φούρνο.
  • Τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πιέζω απαλά. 
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 120oC - 130oC. Βάζω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη σχάρα είτε σε ταψάκι και ... ξεκινώ το φούρνισμα! Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και επιβάλλει να αναποδογυρίζετε τις φετούλες κάθε 15 λεπτά περίπου γιατί ενδέχεται να σκεβρώσουν και να "αρπάξουν"! Συνολικά χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να γίνει σωστή δουλειά.
  •  
     
  • Επείδη ανυπομονούσα για το αποτέλεσμα δυνάμωσα το φούρνο στους 150 βαθμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει ότι "το γοργόν και χάριν έχει". Κάποιες φετούλες πήραν στις άκρες ένα χρωματάκι, πώς να το πω, καμμένο! Οπλιστείτε με υπομονή λοιπόν και να θυμάστε ότι ο φούρνος θα κάνει τη δουλειά για σας. Απλώς να έχετε το νου σας στο αναποδογύρισμα! 
  •  
    Αυτές λοιπόν είναι οι αποξηραμένες φετούλες από λεμόνι και πορτοκάλι. Έχουν ένα άρωμα που δεν σου θυμίζει ακριβώς έκρηξη εσπεριδοειδών αλλά δεν είναι κι άσχημο. Λίγη κανέλα πριν το ψήσιμο θα κάνει τη διαφορά!

    Παίζουμε Χ - Ο ;

    Πάμε βόλτα με ποδήλατο;
     
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...